stempelletters kaitwee - © thony


Veel van de materialen die bij het taaldrukken gebruikt worden, zijn met wat handigheid (en als je er wat tijd in wilt stoppen) zelf in elkaar te zetten. Dat zijn niet alleen kleine dingen als letter- en vormstempels, en inktkussens, maar ook eenvoudige apparaten als limografen (een gaas-opspanraam daar­bij) en een tot z'n essentie teruggebrachte vlakbedpers (met andere bekleding van de rol te gebruiken als stencilmachine). Daarnaast zijn heel wat spullen goed­koop aan te schaffen (en eenvoudig op te bergen).

Maak je geen zorgen, er blijven nog genoeg dure spullen over, zoals linkprint, papier en inkt (is ook allemaal best zelf te maken, maar dat hoeft niet per se goedkoper te zijn), scharen, sten­cils, onderleggers enzovoort.

Voor demonstratie-doeleinden (en voor het maken van verzendbare kaarten tijdens werkvakanties) heb ik ooit een taaldrukwerkplaats in een koffertje samengesteld (inmiddels heb ik een nóg kleinere samenvatting gemaakt).

Naast de uitgebreide werkplaats op wielen voor het échte werk met (grote) groepen, verzon ik ook heel demonstratief een (uitermate zware) rugbak - gegarandeerd dat je me eerst een stoel om op te zitten en iets te drinken aanbiedt, voor ik ermee aan de slag mag ...