27 juni 2007, 01:00

tussendoor wat tango-gedraai

Het kan zijn dat je hier [*] regelmatig stukjes van mij tegenkomt, want dat vindt de oprichter van deze klup goed, als ik dat doe - lijkt me ook best een leuke klup, met allerlei soorten mensen, gestudeerden en gewone, vrouwen en mannen, ouwe en jonge, links en rechts, gelovige en écht-niet's.

Ik ken er natuurlijk pas een paar, want ze zijn met meer dan honderd heb ik begrepen - sommigen schrijven hartstikke veel, anderen héél af en toe, of ze schreven nog maar één keer en van nog een stel moet het eerste stuk nog verschijnen, nou, daar ben ik lekker al vanaf.

Als er over de oprichter van de klup gepraat wordt, heeft bijna iedereen het over "de drs.", maar ik en Corrie16 zeggen gewoon "jan-piet" (ja, zonder hoofdletters) - onderaan deze pagina staat een beetje over het ontstaan van de klup, maar wat er bijvoorbeeld niet bij staat, is dat veel van die mensen elkaar kennen van tango.

Toen zei ik met m'n stomme kop: "da's een of andere dans, hè?" - dat bleek een grove vergissing, van alle kanten kreeg ik kommentaar - samengevat kwam het erop neer dat tango, argentijnse tango dan (da's wat anders dan ballroom-tango, ken ik ook niet, nooit dansles gehad, geen zin in dat kleffe), dat dat dus dé dans is, eigenlijk de énige dans die de moeite waard is en die je op zowat elke muziek kunt dansen - "ja hoor, vast wel", zei ik.

Tafels en stoelen werden akuut aan de kant gezet (jan-piet deed net of hij dat erg vond), de radio werd aangezet en ik moest maar wat opzoeken - op de eerste zender die goed doorkwam was Alanis Morissette "Isn't it ironic" aan het zingen en voor ik me omgedraaid had om naar de lege kamervloer te kijken stonden er al acht mensen (vier paren) te dansen, niet slecht.

Na Alanis kwam er een vervelende kletsmajoor, dus zocht ik de volgende zender op, dat werd een klassieke met statige muziek (jan-piet zei later dat het van Gabriël Fauré was, uit zijn Requiem het nummer "Libera Me"), maar het tangoën ging in een iets andere vorm gewoon door - daarna verdraaide ik de radio nog naar "Bolero" (Maurice Ravel), "Danse Macabre" (Camille Saint-Saëns), "The Celts" (Enya), "Nothing Compares 2 U" (Sinéad o'Connor), "Disco-Tek" (Gare Du Nord), "Ciega, Sordomuda" (Shakira), "Soul Sacrifice" (Santana), "April In Paris" (Billie Holiday), "Lolita" (Suzanne Vega), "Destino" (Madredeus), "Isn't She Lovely" (Stevie Wonder), overal werd op gedanst, ze kregen er steeds meer lol in, hoe vaak ritme of tempo ook veranderde, en al werd er weleens (van partner) gewisseld, 'de vloer' was nooit leeg - later draaide jan-piet ook nog cd's met oude en moderne tangomuziek (Carlos Gardel, Di Sarli, Troilo, Osvaldo Pugliese, Jacques Brel, Astor Piazzolla, Go Tan, Bajo Fondo en Felino), en stilletjesaan werd het écht later. [**]

Om ze wat te pesten had ik graag ook nog wat house of punk willen vinden op de radio, maar ik kwam niks tegen - dat had ook niks uitgemaakt, zei Manuel (een van de dansers), maar als ik hem niet geloofde, moest ik het een andere keer maar aan thony (ook met kleine letter, is dat mode of zo?) vragen, of, misschien leuker, op het net de bundel "een bosje tangotische verhalen" opzoeken en lezen, zou ik ook wat meer te weten komen van een aantal mensen van de klup, want die stonden daar dan in.

Groetjexx
Dåvina mithû Sprute

[*]
Dat hier slaat op de plek waar de eerste zeventien hoofdstukken van dit 'boek' eerst stonden - op het forum (of blog?) van drs. jan-piet zondervan - daarna ben ik een beetje op mezelf gaan
e-wonen.
Op de inhoudspagina's van dat blog staat de volgende tekst: "De bijdragen op de webstek van drs. jan-piet zondervan zijn vaak van mensen waarmee hij toevallig in aanraking kwam (en hun vrienden, m/v, en hún vrienden, v/m) en die net als hij schriftelijk uiting geven aan onvrede mét, onbegrip óver en flagrante afkeer ván de manier waarop er met medemensen en middelen wordt omgegaan."

[**]
Als jij denkt dat ik al die nummers en komponisten kende - denk dan nog maar een keer, niet dus. Op momenten dat ik even niet met de zoekknop van de radio speelde maar naar de dansers keek, had jan-piet een lijstje met de zenders en tijdstippen gemaakt - later heeft hij op het net daar namen bij gezocht, bedankt, hè.
Van die cd's heb ik er maar wat opgeschreven - er zat bijvoorbeeld ook nog spul van Malando bij, maar die vond ik wat flauw klinken, iedereen lachen).
En j.p. moet je hem beter niet noemen, daar word je niet populair van, dan zegt hij een beetje pissig dat hij die haagse ezel niet is, ja sorry hoor,
doe maar chille, man.