pon - provinciaal opbouworgaan noord-brabant
 

Toen ik hier begon te werken, hield 'huisdrukker' heel wat meer in dan het simpelweg in een gewenst aantal gedrukte exemplaren omzetten van reeds vormgegeven originelen. Regelmatig was ik in de gelegenheid om projekten van typoskript te veranderen in volledig afgewerkte brochures, rapporten enzovoort. Als niet helemaal willekeurig voorbeeld daarvan moge hieronder het jaarverslag van stichting vormings theater 'de muze' dienen.
Verder werkte ik onder andere voor het VOS (Vrouwen oriënteren zich in de Samenleving), dat in het pand van het PON kantoor hield, en verzorgde ik wat incidenteel drukwerk voor stagiaires en anderszins aan het PON gerelateerden, maar daar laat ik iets van zien op een volgende pagina.
 
jaarverslag de muze - omslag

stichting vormings theater
'de muze'

 
 
Door stevig te goochelen met de lengte van de bladspiegel (zoals je in het verloop van de hiernaast geplaatste afbeeldingen kunt zien, zijn kop- en staartwit per pagina anders) kon het jaarrapport van Stichting De Muze de door haar subsidiegevers gewenste 40 pagina's binnenwerk vullen.
 
Het gebruik van een beetje éxtra kleur op het vooromslag (het hele verslag werd met donkerblauwe inkt gedrukt) werd door De Muze zeer gewaardeerd, m'n werkgever (tevens Muze-sponsor - op wiens kosten het boekje werd gedrukt) kon het minder waarderen, ook al drukte ik het boekje voor een zeer groot deel buiten werktijd, met mijn eigen inkt, op mijn eigen pers, en hoefde hij voor het maken van de illustraties ook al niks op te hoesten.
 
Daarnaast kon ik met deze uitgave laten zien dat op een simpele A4-pers sluitend kleurendrukwerk op A3 gemaakt kon worden - alleen kon de machine daarbij niet op topsnelheid werken (maar ja, hij leverde per drukgang wel het dubbele aantal pagina's af).
jaarverslag de muze - binnenzijde frans omslag
jaarverslag de muze - inleidingjaarverslag de muze - hoofdstuk 1
jaarverslag de muze - hoofdstuk 2jaarverslag de muze - hoofdstuk 3
jaarverslag de muze - bijlagen